Koło Naukowe Matematyków UŚ ENG KNM

Toruńska Letnia Szkoła Matematyki

Toruń, 31.08-4.09.2009

Sprawozdanie
W pierwszych dniach września w Toruniu odbyły się warsztaty matematyczne p.t. "Toruńska letnia szkoła matematyki". Konferencja obejmowała następujące dziedziny matematyki: analizę matematyczną, topologię, algebrę, rachunek prawdopodobieństwa i statystykę oraz podstawy matematyki. Codziennie odbywały się cykliczne wykłady prowadzone przez wykładowców Uniwersytetu Mikołaja Kopernika (dr hab. A.Rozkosz, dr hab. S.Kasjan ) oraz zaproszonych gości z Politechniki Gdańskiej (dr Z.Dzedzej), Uniwersytetu Warszawskiego (dr hab. P.Zakrzewski) oraz Uniwersytetu Ivana Franki z Lwowa (prof. dr hab. T.Banakh). Nie zabrakło również referatów samych studentów. W Letniej Szkole wzięło udział troje członków naszego Koła: Piotr Idzik, Jolanta Marzec i Barbara Małek. Dwoje z nich, Jolanta i Piotr, zaprezentowali swoje referaty, odpowiednio „Wprowadzenie do teorii ciał uporządkowanych” oraz „Zbiory niemierzalne a równanie Cauchy?ego”. Toruńska Letnia Szkoła Matematyki była doskonałym pomysłem - uczestnicy mogli zapoznać się z problemami współczesnej matematyki jak i nawiązać nowe znajomości ze studentami z innych uczelni, czemu sprzyjały popołudniowe spotkania integracyjne aranżowane przez organizatorów - członków KNM oraz samorządu Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Mamy nadzieję, że Toruńska Letnia Szkoła Matematyki i w kolejnych latach zaprosi studentów do Torunia, gdzie będą mogli zagłębiać się nie tylko w swoją ulubioną dziedzinę dobrze się przy tym bawiąc.

Dokładny plan wykładów można znaleźć pod tym adresem:
ostatnia aktualizacja: 16.01.2011

Kontakt:

Koło Naukowe Matematyków Uniwersytetu Śląskiego
40-007 Katowice, ul. Bankowa 14 (pokój 524)
tel. (032) 359-20-96, e-mail: knm@knm.katowice.pl